Veckans Vanlifers: Sanna och Lina El Kott Helander

I samarbete med
Magnus Ormestad
&
Av
Magnus Ormestad
&
March 14, 2023
Share

Veckans profiler blir definitivt av det tuffare slaget då vi ska prata med tvillingarna Lina och Sanna El Kott Helander som bor i Åre. Dom är elitbergslöpare och tävlar inom grenen Skyrunning men kan även titulera sig kokboksförfattare och matkreatörer inom ett helt eget koncept som de kallar för ”Ät Färg Spring Berg”. Med vegetarisk, kreativ, energität och inte minst färgstark kost vill de inspirera fler till vegetarisk matlagning.

Husbilen blir det perfekta hemmet för systrarna som ofta tävlar i alperna, Pyrenéerna eller i Norge.

”Vi kör en en dieseldriven Weinsberg Renault Imperiale 660 Mq. Perfekt för oss som cyklar, åker rullskidor och tränar varierat, då den har cykelställ och stort lastutrymme bak. Vi får plats med både landsvägscyklar och mountainbikes!”

När är livet i husbil som allra bäst?

”Det finns så många minnesvärda ögonblick. Men ett extra speciellt var 2020 då vi brummat ner till Österrike och kört upp i ett bergspass. Där det vanligtvis brukar vara mycket folk var det nu helt tomt. Vi hittade en perfekt plats med utsikt över mäktiga berg. Direkt stack vi ut och sprang en magisk tur på fina stigar. När vi var tillbaka kunde vi bada i forsen ett stenkast bort och sen laga lunch i husbilen och avnjuta utanför. Allt var stilla och tyst.

Ett mardrömsminne är när vi av misstag körde uppför en väg som var tänkt för cyklar och får motorstopp i en sväng med ett fall på tre meter bredvid vägen. Bilen lutar mot staketet och Lina får springa efter hjälp i spöregn och en arg icke engelsktalande polis tillkallas. Det blir stor kalabalik och efter mer än två timmar lyckas en bonde med traktor dra upp oss!

Många problem kan uppstå och det kan kännas hopplöst men hos oss är den gyllene regeln att det löser sig alltid!”


Deras bästa och enklaste tips till en snabb efterrätt i husbilen är följande:

”Gör en snabb smulpaj! Antingen använder du spisen och steker havregryn, nötter, frön, sötning, olja, kanel och kardemumma till ett smul och blandar ihop med färska eller varma bär. ELLER så värmer du bär och serverar med färdig granola och valfri mjölk. Klart!

Det mesta går ju faktiskt att laga i husbil! Bortsett från ugnsgratinerade saker förstås. Men vi lagar liknande som hemma. Annars är ju mat som kan lagas i samma kastrull supersmidigt. Sedan är färska grönsaker, frukt och bröd en hit under varma dagar om man inte vill använda köket.”

Från
SEK/natt

Utvalda Acamps

Se mer
No items found.
No items found.