Till Dalarna med husbil

Dalarna
I samarbete med
Magnus Ormestad
&
Av
Magnus Ormestad
&
July 6, 2023
Share
Foto: Anna Holm, Visit Dalarna

För många är Dalarna själva sinnebilden av vad Sverige har att erbjuda: storslagna vyer, fjäll, gnistrande sjöar, djupa skogar och inte minst en rik historia.

Från Malingsbo i söder till Grövelsjön i norr - Dalarna är ett givet resmål för alla campare!


Med dess vackra natur, upplevelser året runt och långa, stolta tradition av såväl mat- som klassiskt hantverk är Dalarna som gjort för att upplevas genom husbil. Vi har lyft några aktiviteter och platser som vi tycker blir en bra grund till en fantastisk husbilssemester i Dalarna - Sveriges hjärta!

  • Utmanande och poetiska vandringar i underbar natur - allt från skog till fjäll
  • Upplev Carl och Karin Larssons stil och estetik som än idag inspirerar formgivare
  • Besök Sveriges äldsta museum och smaka på levande mathistoria

3 vandringstips i Dalarna

gravel road through a summer landscape passing by a white grazing cow
Foto: Anna Holm, Visit Dalarna

Skattlösbergs by, Ludvika

Kombinera kultur och natur med denna enkla vandring som tar dig runt naturreservatet Skattlösberg. Här kan du välja mellan två markerade vandringsleder. Här vandrar ni i poeten och diktaren Dan Anderssons hembygder omgiven av fantastiska blomsterängar. Ett tips är att besöka den omsjungna Luossastugan.

Precis i närheten ligger Brygghuset i Björnhyttan som ni bokar genom Acamp.

Vildmarksleden och Ärtknubben, Bjursås

Väljer ni att vandra hela Vildmarksleden kan ni se fram emot hela 35 km vandring. Den startar ovanför Dössbergets elljusspåret. Men det går även utmärkt att välja en kortare distans, därför vill vi slå ett slag för utflykten till Ärtknubbens naturreservat.

Här hittar ni vacker vandring med mycket djur och natur.

Lämpligt Acamp i närheten är Bjursås Berg & Sjö.

Lybergsgnupen, Mora & Malung

Mitt mellan Mora och Malung-Sälens hittar ni berget Lysbergsgnupen. Efter en brant stigning som kommer att kännas i låren väntar milsvid utsikt och hisnande branter. Spana ut över områdets vackra klippor varav somliga bär spår av mystiska märken som skvallrar om svunna tider. Vill ni verkligen belöna er själva efter bestigningen finns här ett fint vindskydd med eldstad där ni kan fika eller laga middag.

Ett lämpligt Acamp i närheten är Lissgranstrands Camping.

Från
SEK/natt

Utvalda Acamps

Se mer
Brygghuset i Björnhyttan

Ställplatser i södra Dalarna med närhet till sjöar, vandringsleder och mängder av naturupplevelser.

Från
140
SEK/natt
Boka nu
Bjursås Berg & Sjö

Perfekt beläget mellan berg och sjö med närhet till massor av aktiviteter året runt.

Från
390
SEK/natt
Boka nu
Lissgranstrand Camping

Välkommen till Lissgranstrand, beläget vid ån nära Äppelbo.

Från
95
SEK/natt
Boka nu
Äventyrsgruvan

En unik upplevelse hela 80 meter under jord med gruvdykning, bastuupplevelse och guidade turer.

Från
150
SEK/natt
Boka nu
Kullholen Gård

Omgiven av lugn natur men ändå nära Borlänge stad bor du här på en liten gård med påfåglar och höns.

Från
150
SEK/natt
Boka nu
Sahlins Struts

Välkommen till Sahlins Struts, en vanlig gård med ovanliga djur, på Tunaslätten utanför Borlänge.

Från
250
SEK/natt
Boka nu
No items found.

3 museetips i Dalarna

The home of Carl and Karin Larsson with a garden in the foreground
Foto: Anna Holm, Visit Dalarna

Dalarna skapar såväl konstnärer som kungar - därför finns det ett och annat museum som är väl värt ett besök. Här kommer tre tips:

Carl Larsson-gården, Sundborn

Se det otroliga hem som Carl och Karin Larsson skapade från slutet av 1800-talet. Än idag räknas deras konstnärshem som starkt tongivande i såväl heminredning som färg- och formgivning. Utöver café och guidade turer finns även skaparverkstad för vuxna och barn. Läs mer på gårdens hemsida.

Ornässtugan, Borlänge

Mytomspunnen, beundrad och omskriven: kom för arkitekturen, läget eller för dess dramatiska historia. Se med egna ögon platsen där Gustav Vasa med hjälp av Barbro Stigsdotter flydde från dansken. Tack vare gårdens historia har här funnits ett museum ända sedan 1758, väl värt ett besök!

Falu Gruva, Falun

Tusen år av historia, upptagen på UNESCO:s världsarvslista och en grundpelare i svensk industrihistoria: Falu gruva. En praktisk sak med en rundtur under jord är att man inte behöver bry sig om väder och vind - så detta blir kanske en dag som hela familjen uppskattar om sol byts mot regn.

Oavsett väder är ett besök i gruvan verkligen ett minne för livet.


3 mat- och restaurangtips i Dalarna

Traditional Swedish bread being baked in an old stove
Foto: Per Bifrost, Visit Dalarna

Sverige är ett land med stolt mathistoria i nästan varje landskap - Dalarna är givetvis inget undantag. Här tipsar vi om tre resmål som ringar in vad vi tycker är karakteristiskt med just Dalarna.

Knäckebrödsbageriet Skedvi bröd, Stora Skedvi

Från det enklaste av frukostbord till det mest exklusiva middagsbordet hittar man knäckebrödet. Knäckebrödets historia kan spåras till 600-talet men de mer kommersiella bagerierna som bakade och sålde till hushåll grundades under 1800-talet. Ett av de mest ikoniska är Skedvi bröd. Här kan ni själva se hur det bakas i öppna ugnar uppvärmda av sprakande barrved.

Passa på att äta av närproducerade råvaror i den närliggande restaurangen, och köp med ett extra paket till husbilen!

Sahlins Struts

Med en hastighet på över 70 kilometer i timmen och en hjärna som väger 40 gram är strutsen en minst sagt udda fågel. Kom till Sahlins Struts utanför Borlänge och lär er ännu mer om denna karaktär. På gården görs även strutsglass, handgjorda chokladpraliner med strutsägglikör och givetvis även strutsburgare!

I grannhuset hittar ni även Sahlins Brygghus och ställplatsen bokar ni givetvis direkt hos oss.

Renbiten Deli

Välkomna hem till Helena och Peter Andersson som tillsammans med tre andra familjer driver Idre Sameby - Sveriges sydligaste sameby. Här kan ni lära mer om samisk kultur och historia men även köpa läckerheter som egenproducerat ren- och viltkött samt fjällfisk.


3 tips för barnfamiljen

Foto: Anna Holm, Visit Dalarna

Är det något man är duktig på i Dalarna så är det att hålla barnasinnet kvar - detta till stor glädje för såväl ung som gammal. Så om ni planerar en resa med barn i husbilen hjälper vi till med tre barnvänliga tips.

Sagolandet Tomteland

Här blir du hjälten i ett förtrollat äventyr! Möt skogens alla väsen och låt dig dras med i en sommarens mest spännande saga befolkad av vättar, vittror, älvor och drakar - men akta er för den lömske trollkungen!

2047 Science Center

På ett lekfullt sätt kan hela familjen undersöka och lära sig mer om naturvetenskap och teknik i olika miljöer. Missa inte heller centrets fina planetarium där alla kan utforska världsrymden.

Leksand Sommarland

Äventyr för hela familjen med vattenland, motorland och sommarland - allt i samma område! Här hittar ni allt från höghöjdsbana, klättervägg och pooler till minigolf och lasertag - krydda semestern med extra allt!