Paddla kajak och SUP i sommar!

I samarbete med
Magnus Ormestad
&
Av
Magnus Ormestad
&
July 14, 2023
Share
Foto: Siri Eskilson

Med ett lätt drag av paddeln känner du hur kajaken ljudlöst glider fram genom det mjuka, stilla vattnet. Droppet från paddeln när du sakta och rytmiskt paddlar mot kobben framför er är det enda ljud som du hör. Ditt hår är fortfarande blött efter badet på den förra pausen och du längtar redan efter att få hoppa i nästa gång. Du ler och tänker för dig själv "men varför har jag inte provat detta förrän nu?"

Allt fler hamnar och värdar erbjuder nu uthyrning av kajaker, kanoter och de allt mer populära SUP-brädorna som uppskattas av både barn och vuxna. Vi vill därför hjälpa till och inspirera alla er som ännu inte tagit steget och börjat paddla. Vi börjar med den klassiska kajaken.

  • Se till att din SUP eller kajak är ev en bred och stabil modell
  • Börja i lugna vatten, skyddad från vågor, vind och båttrafik
  • Tänk på att hålla en lägre tyngdpunkt för att hitta balansen - och använd paddeln i vattnet som en extra balanspunkt
  • Packa med en vattentät påse med mobiltelefon, extra klädesplagg, en flaska vatten, extra energi och solkräm

Välj rätt kajak

Om du hyr en kajak hos en seriös aktör ska du kunna lita på att det är en stabil och säker modell. Är du osäker ska du givetvis fråga.


Tänk på säkerheten

Använd alltid flytväst och försäkra dig om vad det är för område ni ska paddla i - är det mycket båtar där? Kan det vara strömt eller exponerat för vind och vågor?


Grundläggande paddelteknik

Greppa paddeln med bägge händerna, håll den något bredare än axelbrett. Använd dig av överkroppens rotation som kraft för att dra paddelbladet genom vattnet - tänk inte att du ska göra det på ren armstyrka.


Hitta balansen

Ett nybörjarmisstag är att man försöker lyfta händer och paddel för att hitta balansen men då blir effekten den motsatta - ju högre tyngdpunkt desto mer instabil blir du. Den bästa balansen får du med låg tyngdpunkt nära vattenytan. Om du dessutom drar ena paddelbladet långsamt genom vattnet får du en ytterligare balanspunkt och du märker direkt att du blir stabil. En kajak i rörelse är även mer stabil än en som står stilla.


Börja enkelt

Stilla vatten utan tät båttrafik är såklart bäst tänkbart för din första tur. Att glida ljudlöst genom en stilla insjö en ljum sommarkväll är ett minne du kommer att bära med dig länge. När du väl märker hur snabbt, tyst och effektivt du kan röra dig med kajak kommer du bara längta efter nästa äventyr!

Från
SEK/natt

Utvalda Acamps

Acamps för dig som vill paddla

Se mer
Beach Camp Höganäs

Underbar camping precis vid havet nära vandringsleder och naturreservat.

Från
300
SEK/natt
Boka nu
Camp Stora Blåsjön

Vakna med utsikt över Stora blåsjön, omringad av fjäll. Perfekt utgångspunkt för Vildmarksvägen. Husvagnar välkomna.

Från
250
SEK/natt
Boka nu
Bjursås Berg & Sjö

Perfekt beläget mellan berg och sjö med närhet till massor av aktiviteter året runt.

Från
390
SEK/natt
Boka nu
No items found.

Lek, träna och njut med SUP!

SUP står för Stand Up Paddle Board och är verkligen inget nytt. Det var just på stora, stabila surfbrädor med långa paddlar som människor i Polynesien för länge sedan började resa och framförallt fiska. Ur dessa stora brädor utvecklades sedan under 1900-talet den vanliga vågsurfingen men under 2000-talet har den stora brädan verkligen gjort en comeback.

Vi vågar lova att SUP är här för att stanna. För en billig peng kan man köpa eller hyra en uppblåsbar variant som är som skapt för den aktiva husbilssemestern - därför vill vi guida dig genom grunderna.

Välj rätt bräda

De absolut vanligaste är uppblåsbara SUP-brädor. Dom är lätta att bära, lätta att hantera och är oftast väldigt breda, stabila och har en rejäl flytkraft.


Säkerhet

Tveka inte att ha flytväst om du känner dig osäker. Var alltid noga med att fästa den lina som binder dig samman med brädan. Denna säkerhetsrem ska alltid vara kopplad till din fotled - detta är för att du inte ska komma bort från brädan om du ramlar under turen.


Hitta balansen

Börja i lugnt vatten och börja med att sitta på knä ungefär mitt på brädan. När du känner dig redo kan du ta dig upp i knästående och sedan till stående position. Rör dig mjukt, stabilt och så snabbt du kan utan att stressa och förlora balansen då du byter position. När du står ska du ha fötterna parallellt och axelbrett. Ha mjuka och lätt böjda ben som är redo att parera små vågor. sträck din överkropp och känn att du har kontroll och balans.


Paddla

Du håller paddeln med en hand på dess handtag och den andra handen nere på skaftet. Tänk på att den ska vara tillräckligt lång så att du kan stå bekvämt och paddla utan att behöva böja dig framåt. Växla mellan att paddla på höger och vänster sida.


Ramla och ta dig tillbaka upp igen

Det är inte farligt att ramla av brädan i början - tänk bara på att ramla i vattnet först och inte på själva brädan. För att ta dig tillbaka upp närmar du dig brädan från sidan, lägg bägge händer på brädan och sparka med benen i vattnet samtidigt som du drar dig upp till sittande position.


Tips!

Ha med en liten vattentät påse med tröja, ombyte och solkräm om du ska vara ute länge. Ha även alltid med dig en flaska vatten. På de flesta brädor finns ett packnät som du kan fästa detta i.


När du blivit varm i kläderna kommer du förstå varför SUP har blivit så oerhört populärt runt om i landet. Det är ett mångsidigt redskap som funkar som lekbåt till barnen, utflykt för hela familjen eller träningsredskap för den som vill.