Jämtland och Härjedalen: här väntar äventyret

I samarbete med
Magnus Ormestad
&
Av
Magnus Ormestad
&
July 6, 2023
Share
Foto: Niclas Vestefjell, Jämtland Härjedalen Turism

Aldrig någonstans är väl äventyret mer lättillgängligt och närvarande som i Jämtland - Härjedalen?

Med resmål som Åre, Funäsdalen, Vildmarksvägen, Stora Blåsjön och Jämtlandstriangeln kan alla besökare stilla sitt lystmäte efter äventyr, upplevelser och mäktig natur.

Östersunds oas Surfbukten en solig sommardag, Ottsjö en krispig höstdag då lövens färger sätter naturen i brand. Ett snabbt åk en knäpptyst januaridag i Åre eller en nygräddad kolbulle i en solgrop tidig maj - detta område har något för alla!

Turism och besöksnäring har länge varit en viktig industri i Jämtland - Härjedalen, men här finns även en lång historia av entreprenörskap och hantverksskicklighet som skapat ett digert utbud av mathantverk och upplevelser som tilltalar såväl ortsbor som turister.

Med lite planering kan man lätt sätta ihop en rutt över en helg, vecka eller månad som tillfredställer de allra flesta!

Här har vi satt ihop några tips som kan hjälpa er att planera nästa besök till Jämtland - Härjedalen.

  • Vildmarksvägen - ikonisk vägsträckning över Stekenjokksplatån mellan Stora Blåsjön och Vilhelmina
  • Jämtlandstriangeln - vandring som passar såväl nybörjare som proffs
  • Lär dig mer om samisk kultur och historia - vandra i renbetesmarker, upptäck mat och hantverk
  • Upptäck området från sadeln! Cykla eller rid genom skog och över fjäll
Foto: Niclas Vestefjell

3 vandringstips

Oavsett om du packar med de snabba trailskorna eller dom grova kängorna finns det förstklassiga stigar för vandring över hela området. Här har vi valt ut tre tips som ni kan kika lite extra på.

Jämtlandstriangeln

Med utgångspunkt i Storulvåns fjällstation har du det perfekta baslägret för att utforska den jämtländska fjällvärlden. Detta är en av STF:s tolv signaturleder som tar dig genom vacker fjällmiljö till Blåhammarens fjällstation, Sylarna och sedan tillbaka till Storulvån. Här vandrar ni i renens rike så visa hänsyn för djur och natur - inte störa, inte förstöra.

Helagsmassivet och Sveriges sydligaste glaciär

Helags är Sveriges högsta berg söder om polcirkeln och här hittar ni vår sydligaste glaciär. National Geographic har en gång utnämnt turen till Helgs topp som en av världens tio bästa toppturer på grund av dess läge mitt i renbetesland präglat av samisk kultur.

En härlig bonus är att ni kommer att vandra i närheten av fjällrävarnas gryt. Ett tips är att boka fjällrävssafarin på Helags fjällstation - garanterat ett minne för livet!

Till toppen av Sonfjället

Här vandrar ni i en av Europas äldsta nationalparker - Sonfjällets nationalpark som skapades 1909. Sannolikt kommer ni även att passera Nyvallens fäbod som drivs av Margareta och Alf-Erik Kristoffersson där getter och fjällkor strövar fritt. Glöm inte kikaren när ni vandrar här: i nationalparken kan du nämligen om du har tur få syn på björn.

Från
SEK/natt

Utvalda Acamps

Se mer
Alpint & Coworking i Almåsa

Kombinera din semester med att jobba och lära känna Jämtland på Cowork Almåsa!

Från
250
SEK/natt
Boka nu
Nordic Husky Farm

I en lummig dal nära Vildmarksvägen ligger denna hembygdsgård som erbjuder både lugn och äventyr.

Från
180
SEK/natt
Boka nu
Rötvikens fiskecamp

Vackert beläget vid sjön Hotagen och mitt i Hotagenkortets fiskeeldorado.

Från
250
SEK/natt
Boka nu
No items found.
A group of people eating dinner outside by a mountain lake
Foto: Tina Stafrén, Jämtland Härjedalen Turism

3 kulturtips

Jämtland - Härjedalen är ett område rikt på i stort sett allt, även historia och kultur. Så passa på att varva de vackra fjällvyerna med att djupdyka i områdets spännande historia. Här listar vi tre idéer på utflyktsmål som passar alla i familjen - från djupa gruvor till vackra vägar på högfjället.

Fröå gruva

Mot slutet av 1700-talet byggdes Fröå gruva då man av en slump upptäckt stora kopparfyndigheter. Detta kom senare att bli en arbetsplats för 600 personer och hörnstenen i Jämtlands största samhälle vid den tiden. 1919 gick gruvan i konkurs men gruvan och den gamla byn vibrerar idag av engagemang och skaparglädje.

Jamtli

Det handlar alltid något på Jamtli. Här lär sig ung som gammal något om historien - på ett lekfullt vis! Varva mellan traditionellt innemuseum med utställningar och ett stort friluftsmuseum där du hittar historiska hus och gårdar. På Jamtli finns även verksamheten Nationalmuseum Jamtli med konstataljé och konstpedagogiska program.

Vildmarksvägen

Ett lysande exempel på hur natur, kultur, historia och samtida resmål samverkar är den så välkända "Vildmarksvägen som binder samman norra Jämtland med Vilhelmina i södra Lappland. Men detta är en resa och ett område som ställer höga krav på dig som besökare: då ni reser genom renbetesland måste alla möten med renen ske med respekt. Stressa dom inte, gå inte rakt mot dom och låt alltid renen få välja sin egen väg - ni är på besök hos dom och inte tvärtom. Hundar och andra husdjur måste alltid vara kopplade.


Close up image of a Musk ox
Foto: Magnus Ormestad

3 barnvänliga tips

Ingen resa blir ju bra om inte alla i familjen får skapa sina egna minnen - därför lyfter vi tre tips som kan glädja såväl små som stora turister.

Myskoxcentrum i Härjedalen

Ett möte med det sista av de stora, landlevande urtidsdjuren är ett minne för livet. Myskoxen betade tillsammans med mammutar och ullhårig noshörning och kunde bli ett byte för den sabeltandade tigern. Idag finns ett litet vilt bestånd i gränsområdet mellan Norge och Sverige. I myskoxhägnet får du komma dom nära och med kunniga guider lära dig allt du vill veta om det unika djuret.

Surfbukten

Sommartid är det nästan en skyldighet att besöka Östersunds oas där ni kan spana på folk, njuta av en glass ihängmattan eller varför inte testa wakeboard längs med den 150 meter långa kabelbanan i vattnet? All nödvändig utrustning och pepp finns såklart på plats.

Åre

Oavsett tid på året är det alltid värt att passera Åre. Här finns jumpyard, pumptrack, äventyrsbad och inomhusklättring. När föräldrarna njuter av en lyxig lunch på byn kan barnen leka av sig!


Man resting by his mountain bike overlooking a distant mountain
Foto: Johan Ranbrant, Jämtland Härjedalen Turism

3 tips för både häst- och cykelsadel

Efter långa dagar bakom ratten kan det vara värt att byta transportmedel: varför inte till cykel eller häst? Här listar vi tre tips för att njuta av Jämtland - Härjedalen från en sadel.

Trumvallens fäbod

Detta är ett måste för alla som har slumrande drömmar om att leva sitt liv som en riktig cowboy. Hemma hos Johan och Hanna kan du välja mellan kortare turer på någon timme till långa äventyr över sommarfjällen. För de riktigt inbitna kan man även stanna som "ranch hand" för en längre tid och hjälpa till att driva boskap i naturen, korsa älvar, navigera över kalfjäll och genom björkskog. Minnen för livet blir inte mer vackra än så här.

Funäsfjällens cykelleder

I västra Härjedalen väntar slingrande stigar som tar dig genom fjällskogar upp på kalfjäll och förbi våffelstugor där du fyller på energiförrådet innan din upptäcksresa. Viteggen, Mittåkläppen, Bruksvallarna, Nedre Hågnvallen, Anådalen...namn som skapar ett veritabelt smörgåsbord för alla som älskar livet på två hjul, oavsett kondition och erfarenhet.

Åre Extreme Challenge

Under parollen "Let Nature Challenge you har Åre Extreme Challenge i över tjugo år varit det viktigaste navet för så kallad multisport. Med en bana på sju mil över vatten, berg, myr och skog tar sig deltagarna via kajak, löpning och MTB över och runt Åreskutan med målgång mitt på torget i Åre by. Sevärt och inspirerande även om man inte väljer att delta.

Foto: Niclas Vestefjell