Husbilsguide till Skåne

Skåne
I samarbete med
Magnus Ormestad
&
Av
Magnus Ormestad
&
July 11, 2023
Share

Välkommen till Skåne - på gränsen mellan Sverige och världen!

Se fram emot stillsamma resor genom det frodiga och gröna landskapet, genom pittoreska små byar ut mot de dramatiska kustlinjerna. Oavsett om ni är ett par på en romantisk helgutflykt eller en barnfamilj i jakt på äventyr - Skåne har allt ni behöver.

Så hoppa in i husbilen, spänn fast er och förbered er på en fantastisk resa genom Skåne!

Om ni planerar en husbilssemester i Skåne kan ni hitta boenden som faller alla i smaken: vid små boutiquehotel på Österlen, ställplatser direkt på stranden eller i rofyllda skogsdungar omgivna av bördigt åkerlandskap. Genom Acamp bokar ni enkelt er plats i förväg och ni kan resa lugnt i er egna takt och upptäcka alla hemligheter längs med vägen.

Upptäck den skånska landsbygden

Om ni är ute efter ”lantlig charm” är Skåne helt rätt för er. Kör längs med ändlösa fält med vete och fotogeniska gods och gårdar. Besök lokala gårdsbutiker och frossa i nyplockade jordgubbar, bär och lokalproducerad mat. Vill ni kombinera sommarens husbilssemester med fika för hela familjen är detta en bra del av landet att satsa på!

Foto: Måns Fornander/imagebank.sweden.se

Skånes svalkande kust

Oavsett om ni är ute efter surfspots eller sandstränder för barnfamiljen kommer Skåne inte göra er besvikna: från citybad i Malmö till naturstränder på Österlen får ni alla chanser att svalka er efter en lång dag på resa.

Foto: Conny Fridh/imagebank.sweden.se

Knäbäckshusens strand och Stenshuvud på Österlen ger er flera kilometer med finkorning, vit sandstrand. Smartare att åka hit än till Thailand!

Kivik och Österlen

Det är nog ingen slump att Kivik och Österlen kommit att bli ansiktet utåt för Skåne. Konkreta bevis i form av lämningar från tusentals år bakåt i tiden skvallrar om att detta är en plats där människor helt enkelt trivs och vill stanna.

Ale stenar, eller "Heds stenar" eller "Urbans grav" som de stundtals kallas av ortsborna, har rests under Vendeltiden - alltså någon gång mellan 540 och 790 e Kr. Varje sten väger omkring fem ton, och från höjden där stenarna tronar kan du se såväl den branta kustlinjen som Bornholm om väder och sikt tillåter.

Foto: Conny Fridh/imagebank.sweden.se

Även om den inte kan dateras till järnåldern så är Friden Gårdskrog en restaurang där man bakat hantverkspizzor med närodlade råvaror i vedeldad ugn i snart tjugo år - boka bara bord i god tid då detta är ett omtyckt ställe med få platser.

  • Kontinentala Malmö: bada, ät, drick och njut av gatulivet
  • Cykelsemester på Österlen och på ön Ven - Sveriges cykelparadis
  • Upptäck äventyret på Kullaberg: klättra, spring, vandra och åk på tumlarsafari, men akta er för Kullamannen

Från
SEK/natt

Utvalda Acamps

Se mer
Beach Camp Höganäs

Underbar camping precis vid havet nära vandringsleder och naturreservat.

Från
300
SEK/natt
Boka nu
Eriksgården

I hjärtat av Skåne med Österlen, Ystad och Malmö bara ett stenkast bort hittar ni vår gård.

Från
200
SEK/natt
Boka nu
Helsingborgs bryggeri & Oxhallen

Öl och mat med centralt läge i underbara Helsingborg

Från
222
SEK/natt
Boka nu
Ingeborrarps Friluftsmuseum

En underbar utflykt för en promenad eller picknick i det vackra kulturlandskapet som omfamnar gården.

Från
200
SEK/natt
Boka nu
Kåseberga Hideout

Lev vanlife i Kåseberga med butik, café och Skånes hetaste surfspot bakom knuten.

Från
400
SEK/natt
Boka nu
Fridhem Gaard 1877

Magnifikt boende på den skånska slätten

Från
350
SEK/natt
Boka nu
No items found.

Vandra och cykla genom Skåne

Skånes omväxlande landskap gör det idealiskt för vandring, löpning och cykling. Ett tips är exempelvis Söderåsens nationalpark där ni kan upptäcka en av Europas största sammanhängande naturskyddade ädellövskogar. Med dess djupa raviner och höga bokträd kan ni ibland känna er som om ni vore i ett annat land.

Foto: Mickael Tannus

På Österlen kommer cyklarna vara det bästa sättet att ta er an landsbygden - njut av att rulla fram över kullar mellan små byar, väderkvarnar och pampiga gårdar. Detsamma gäller på ön Ven som ligger mellan Sverige och Danmark i Öresund. När ni klivit av färjan ligger en cykeluthyrning med rapsgula cyklar om ni inte har med era egna.


Skåne för hela familjen

Från Skånes djurpark till det ikoniska konstverket Nimis: trots en relativt liten yta så hittar ni en mängd olika resmål som passar nästan alla. Har ni småbarn rekommenderar vi verkligen ett besök till Acampvärden Eriksgården där barnen kan leka sig trötta, rida hästar och sedan fylla på energin med nyttiga bär från egen odling.

Ett annat tips för både stora och små är Fotevikens Friluftsmuseum där du kan få vandra runt i en autentisk vikingaby!

Älska äventyret på Kullaberg

Den som hävdar att Skåne bara är platt och tråkigt har aldrig besökt Kullaberg - här möter stormigt hav de branta och karga klippor där Kullens fyr varnat sjöfarare för livsfara i hundratals år. Här löper vandringsleder som nöter ned de mest vältränade med obarmhärtiga branter och nervkittlande utsikt. Här finns även ett paradis för alla som vill prova på klippklättring.

Foto: Apelöga/imagebank.sweden.se

Men ta det lugnt: du behöver inte vara en klättrare för att njuta av ett exotiskt paradis som Kullaberg - här väntar även den pittoreska och vackra byn Mölle där du kan njuta av en kontinental, avslappnad känsla med god mat och dryck. Mellan Mölle och Kullens fyr längst västerut på den vackra halvön löper även den tre kilometer långa Italienska vägen där det nästan är tvång att veva ned rutan för att verkligen ta in omgivningen, stunden och känslan.

Foto: Apelöga/imagebank.sweden.se

Det är resor som dessa som ni kommer att bära med er under lång tid. En annan exotisk möjlighet till utflykt är tumlarsafari. Tumlaren är Sveriges enda val och som stundtals kan ses nära våra kuster. Från Kullaberg utgår motorbåtar där ni kan ge er ut i jakt på en glimt av dessa skygga varelser. Och även om ni inte ser några tecken på tumlare under just er tur kan jag lova att bara båtresan längs med Kullabergs kust är en tillräckligt häftig upplevelse.