Gotland: Östersjöns juvel

Gotland
I samarbete med
Magnus Ormestad
&
Av
Magnus Ormestad
&
July 10, 2023
Share
Foto: Lucas Günther

Välkommen till Gotland: Östersjöns pärla!

Här väntar tidlösa landskap, fascinerande kulturhistoria och kulinariska underverk. Oavsett om du lockas av natur, mat eller sport och äventyr så kommer du känna dig hemma på denna unika ö som har något för alla. Tanka bilen, packa kläderna och förbered dig på en oförglömlig resa för hela familjen!

Gotland är ett paradis för alla som gillar friluftsliv och äventyr - över hela ön finner ni mängder av vandrings- och cykelleder att utforska. Kanske ska ni börja att undersöka Gotlands kustlinje som bjuder in till vyer som får er att tappa andan med sina höga klippor och bildsköna stränder.

Foto: Niklas Veenhuis

Missa inte Langhammars raukar eller Sudersands stilla skönhet.

Om tiden tillåter det bör ni givetvis planera in ett besök till Fårö som ni når med färja. Även om många förknippar Fårö med Ingmar Bergman så är det naturen som står för den verkliga dramatiken: tallhedar, betesmarker och alvarmarker. Här döljer sig även spår från såväl andra världskriget som det kalla kriget.

När ni stiger av färjan på Fårö kan vi verkligen rekommendera ett besök till Kutens Bensin - creperian som får er att tro att ni hamnat i en fransk småstad. Fårö kan verkligen bli en "semester under semestern" där ni kan bryta rutiner och sänka tempot än mer. Kanske har ni lämnat bilen på stora ön och tar cykeln över till Fårö! Här tar ni er utan problem runt på två hjul när ni tar spontana bad så fort ni behöver en paus.

Foto: Caroline Appelgren

Foto: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se

  • Ta färjan till Fårö
  • Njut av kall öl och stark streetfood hos Hop Shed Brew Pub i Visby
  • Ställ husbilen och upptäck ön med cykel och vandring
  • Vandra Klintkustleden som anses vara en av Sveriges vackraste

Bada som en gotlänning, bada i kalkbrott

Under många år var detta inget som öborna talade öppet om - men nuförtiden beblandar sig fastlandsturister med gotlänningar på alla nedlagda kalkbrott som nu förvandlats till kristallklara, turkosskimrande laguner med varmt vatten.

Det mest kända kalkbrotten är givetvis den så kallade Blå Lagunen i Ar, men besök även Bläse kalkbrott och Smöjen i Hellvi där man till och med kan simma in i en gammal nedlagd kalkbyggnad.

Från
SEK/natt

Utvalda Acamps

Se mer
Gangvidefarm Camping Gotland

Spännande plats för både busiga barn och lekfulla vuxna.

Från
240
SEK/natt
Boka nu
Hop Shed Brew Pub

Vår stolthet ligger i att jobba med så mycket gotländska och färska råvaror som möjligt.

Från
150
SEK/natt
Boka nu
Kojsagården

Idyllisk och lugn ställplats nära bad och upptäckter

Från
240
SEK/natt
Boka nu
No items found.
Foto: Tina Axelsson / imagebank.sweden.se

Smak och historia i Visby

Den gotländska maten är en smakrik mix mellan traditionell svenska mat och lokala smaker från ön. Så se till att beställa lokala specialiteter som saffranspannkaka, rökt fisk och olika lammrätter. Visby blir det naturliga centrat i detta universum: här innanför den välbevarade ringmuren hittar ni alla traditioner och smaker samlade på en och samma plats. Staden har funnits sedan 1100-talet så ni kan vara säkra på att det är något alldeles särskilt med platsen här.

Gå längs med de klassiska kullerstensgatorna och slink in på något av stadens caféer och restauranger. Kanske pågår någon av alla festivaler eller events som skänker sommaren sin energi och som gjort att Visby är och förblir en av våra bästa sommarstäder.

Foto: Magnus Jonasson

Ett annat tips i Visby är den över tio år gamla, och mycket lilla, hamnkrogen Österdahls brygga. Restaurangen är en hyllning till havet och här serverar Anders Österdahl mat med havet i fokus. Kul fakta är att lokalen tidigare tillhörde polisens passkontroll.